Salam semua....
Ari nie,sy nak share resipi ngn tuan puan semua.Jangan lupa sediakan pen dan kertas ye tuan puan.Resipi kali ini ialah resipi DAGING KICAP SIMPLE. Macam biasa,resepi yang saya nak kongsi semestinya resepi yang simple tapi yang penting ape??Sedapp...pandaii..
(hhehe..poyo jer rase bila taip ayat entri mcm ni kan..ahahaa..)
Ok2..aku nk share resepi simple yang aku da test kesedapannya..Mcm biasa,bila perut aku ni da lapar..aku akn cuba masak tuk bagi dia kenyang.Kebetulan ade lagi daging korban yang makcik sebelah rumah bagi.So,aku tercari2 resepi yg simple tuk aku msk..Kali ni aku terpikir nk masak daging kicap..Aku malas nk masak ikut cara aku yg selalu..Nk rasa kelainan sket..Cari nyer cari,so terjumpa la resipi ini..so..yuk kite tgk sesimple mn resipi neh..
~~~~~~~End Sudaaa~~~~~~~
Ari nie,sy nak share resipi ngn tuan puan semua.Jangan lupa sediakan pen dan kertas ye tuan puan.Resipi kali ini ialah resipi DAGING KICAP SIMPLE. Macam biasa,resepi yang saya nak kongsi semestinya resepi yang simple tapi yang penting ape??Sedapp...pandaii..
(hhehe..poyo jer rase bila taip ayat entri mcm ni kan..ahahaa..)
Ok2..aku nk share resepi simple yang aku da test kesedapannya..Mcm biasa,bila perut aku ni da lapar..aku akn cuba masak tuk bagi dia kenyang.Kebetulan ade lagi daging korban yang makcik sebelah rumah bagi.So,aku tercari2 resepi yg simple tuk aku msk..Kali ni aku terpikir nk masak daging kicap..Aku malas nk masak ikut cara aku yg selalu..Nk rasa kelainan sket..Cari nyer cari,so terjumpa la resipi ini..so..yuk kite tgk sesimple mn resipi neh..
DAGING KICAP SIMPLE
Bahan-bahannya (ikut suka):
300 gram daging
bwg merah - ditumbuk
bwg putih - ditumbuk
halia - ditumbuk
bwg besar - dihiris
kicap masin
1 biji tomato
Cara-caranya:
1) Daging di bersihkan. Kalau rasa daging tu liat, rebus dulu. Potong daging tu melawan ira daging, potong nipis-nipis.
2) Gaul daging dgn kicap dan bahan yg ditumbuk.
3) Panaskan 2 sudu minyak masak. Goreng bawang besar sampai layu.
4) Masukkan daging. Bila da hampir kering, masukkan sedikit air untuk kuahnya.Masak daging sehingga lembut.
5) Akhir sekali, masukkan tomato yg dibelah 4 tadi. Siap...
p/s: Gambor daging kicap yg siap di masak xamik pon..Siap jer masak..aku trus makan..ahahaa..kebulur naw nampak..kekekeke..tp mmg sedap..yummy!!
Bahan-bahannya (ikut suka):
300 gram daging
bwg merah - ditumbuk
bwg putih - ditumbuk
halia - ditumbuk
bwg besar - dihiris
kicap masin
1 biji tomato
Cara-caranya:
1) Daging di bersihkan. Kalau rasa daging tu liat, rebus dulu. Potong daging tu melawan ira daging, potong nipis-nipis.
2) Gaul daging dgn kicap dan bahan yg ditumbuk.
3) Panaskan 2 sudu minyak masak. Goreng bawang besar sampai layu.
4) Masukkan daging. Bila da hampir kering, masukkan sedikit air untuk kuahnya.Masak daging sehingga lembut.
5) Akhir sekali, masukkan tomato yg dibelah 4 tadi. Siap...
Haaa..kn aku da ckp..so simple rite? Td aku ade tambahkan sedikit sos tiram masa gaul daging. Biasanya kalau aku masak daging black pepper ke, aku msukkn sos tiram, nnt rasa dia da sesedap rasa..Tp depend la pada uols..try dulu rasa dia..kang ade yg kurang lak..
p/s: Gambor daging kicap yg siap di masak xamik pon..Siap jer masak..aku trus makan..ahahaa..kebulur naw nampak..kekekeke..tp mmg sedap..yummy!!
~~~~~~~End Sudaaa~~~~~~~
No comments:
Post a Comment