Saturday, November 6, 2010

Masak ape hari ni??

Hari ni rajin nak masak..maklum ler..bgn tdo jer perut da mintak makanan...huhu..nape eh??Rupa2nya malam td aku xmakan.Makan makanan ringan jer.Balik dr opis malam td malas nak singgah kedai makan..aku trus balik.So..sbb tu ler awal2 perut da meminta2..Adeh perut nie..asik mintak diisi jerk kan..huhu

So ape yg aku masak ari ni??SARDIN GORENG PEDAS..erkk..sardin jerk ke??ok what..da lama den xmakan lauk sardin neh..sbb tu td terasa nk masak sardin jer.Kebetulan ade setin sardin tadi..so aku masak jer la ape yang ade..Lagipn nk kena penuhi permintaan perut yang da xsabar2 nk makan.Masak resipi ni sekejap jer..simple tapi sedap..yg tu yg paling aku suke..SIMPLE TP SEDAP..

Jom share mcm mn nk masak sardin cara aku..

Resipi: SARDIN GORENG PEDAS


Bahan-bahannya:

1 tin besar sardin
2 labu bwg besar-dimayang bulat
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 senduk minyak masak
2 sudu makan cili boh
1 sudu makan gula
1 sudu makan cuka
secukup rasa garam + ajinomoto


Cara-cara
  1. Asingkan ikan sardin dari kuahnya
  2. Bawang merah dan bawang putih hendaklah dikisar.
  3. Panaskan minyak.Goreng ikan sehingga garing.Angkat dan toskan minyak
  4. Masukkan minyak.Tumis bahan kisar hingga garing.
  5. Masukkan kuah ikan sardin,gula,garam,cuka dan 1/2 cawan air..tak nk bg kuah pekat sgt.
  6. Kacau dan masukkn ikan.Kemudian bawang besar.
  7. Biarkan seketika sehingga kuah likat dan berminyak...
  8. Siap dan boleh dihidang..

Simple jer kan...so..selamat mencuba!!
..THANKS FOR READING..

No comments:

Post a Comment

Semua penulisan adalah hakmilik Syahida Syida@Copyright